Güç Kaynağı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güç kaynakları otomasyon ve elektrik sistemlerinin en önemli bileşenlerinin başında gelir. İyi bir güç kaynağı her zaman stabil olarak çalışmalı, sistemin çalışma ömrünü etkilememlidir. Elmark Plus olarak mühendislerimizin saha tecrübesi şunu göstermektedirki; sistem tasarımı yapılırken, güç kaynakları yeteri kadar önemsenmemekte, ucuz ve basit ürüne kaçılmaktadır. Oysaki panolarda gördüğümüz hataların büyük bir kısmı güç kaynağının arızalanması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Öncelikle güç kaynağı seçimi gerçekleştirirken, seçilen ürünün gerilim değeri önemlidir. Enerji ve dağıtım şebekesindeki dengesizlikler öncelikle güç kaynağı etkilemektedir. Eğer sabit gerilim girişli bir güç kaynağı seçerseniz, güç kaynağınız muhtemelen zarar görecektir. Bu nedenle gerilim girişi geniş olan ürünler öncelik olarak panolarımızda yer almalıdır. Örneğin 220 V bir güç kaynağı alırken; giriş gerilimi 110 V…..285 V AC bir ürün seçmek daha akıllıca olacaktır.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise güç kaynaklarının çalışma sıcaklıklarıdır. Birçok mühendis arkadaşımız ne yazık ki bu konuya hiç değinmemektir. Ancak özellikle pano içerisinde çalışan güç kaynakları +70 dereceye ulaşan sıcaklıklara maruz kalmaktadır. Bir diğer önemli nokta ise bu sıcaklık değerlerinde panoda oluşan nemdir. Bir güç kaynağının datasheetine bakarken; hangi nem derecesinde ve hangi sıcaklık değerlerinde tam olarak çalıştığını bilmek ve buna uygun ürün seçimini gerçekleştirmek özellikle zor koşullarda çalışan sistemler için çok önemlidir.
Frekans ise güç kaynaklarının çalışmasında bir diğer hassas unsurdur. Şebeke frekansında görülen değişmeler, eğer güç kaynağını etkilerse, bu sıkıntı yaratacaktır. Bunun önüne geçmek içinse çalışma frekansı dar veya sabit ürünler değil, geniş çalışma frekansına sahip ürünler seçilmelidir. Unutmadan uluslararası projeleriniz için Avrupa ve Amerika arasındaki şebeke farklılığını unutmamak gerektiğini belirtelim. 50 Hz ve 60 Hz olarak. Yine 3 fazlı sistemlerde bir fazın gitmesi durumunda dahi çalışmaya devam eden ve yüksek akımlara dayanan ürünler tercih edilebilir.
Yukarıda belirtiğimiz güç kaynağı giriş geriliminde esneklik, aynı zamanda çıkış geriliminin kararlı olmasında da önemlidir. Özellikle DC güç çıkışında temiz ve kaliteli en önemlisi parazitsiz bir gerilim almak temel hedefimiz olmalıdır. Daha da önemlisi güç kaynağının çıkışının ayarlanabilir olmasıdır. Aksi halde yük tarafında değişmeler gerçekleştirmeler zorunda kalabiliriz. Bu da oldukça zahmetli ve güç bir iş olduğunu için güç kaynağı çıkış gerilimi ayarlanabilir olmalıdır.
Yine unutulmaması gereken her güç kaynağında olması gereken bir diğer özellikse güç kaynağının demeraj yani kalkış akımlarını karşılayabilecek akımı gerektiğinde sağlayabiliyor olmasıdır. Örneğin sistemimiz güç kaynağı ile besleniyor ve kalkış akımı normal çalışma akımının 2 katı bir akım gerektiriyor. Bu durumda güç kaynağımız yeterli akımı sağlayamadığı için işimize yaramayacaktır. Bunun önüne geçmek için kısa süreli nominal akımının fazlasından akım veren güç kaynağı serileri seçilmelidir.
Güç kaynağı seçimi genel olarak çok önemsenmeyen veya ihmal edilen bir durumdur. Otomasyon sistemlerinin kalbi durumunda bulunan bu sistemler arızalanamsı veya yanması durumunda bir fabrikanın üretiminin durmasına neden olabilir. Bu nedenle her uzman mühendis güç kaynağı seçimi yaparken, fiyat performansın yanı sıra muhakkak üstteki bahsettiğimiz kurallara dikkat edilmelidir. Uzman mühendislerimizden güç kaynağı seçimi için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerikler

DC/DC Güç Kaynağı
10 Şub 2018 - Kesintisiz Güç Kaynağı

IP67 Güç Kaynağı
03 Şub 2018 - Kesintisiz Güç Kaynağı